top of page

Grønt glass i grønn omstilling

Kreativ flerbruk og nye muligheter

Det ble også gjennomført direkte gjenbruk av flere elementer fra kontorbygget i Holtermannsveien da Bygdeboksen ble bygget. I tillegg til det grønne glasset ble det gjenbrukt alt fra større betongkonstruksjoner, metallprofiler, stålrekkverk, dører, dørhåndtak til veggelementer og belegningsstein som du i dag kan finne rundt om i Stokkøyas storstue. 


 

Det grønne glasset har også fått mange andre spennende bruksområder i fjæresteinene i Bygda 2.0. Utenfor Bygdeboksen står kunstverket Søppelalvor, som er laget av elever på Stoksund oppvekstsenter Elevene gjennomførte i mai 2018 et nærmiljø uke med fokus på lokale tradisjoner, kultur og arbeid, der de blant annet hadde fokus på det stadig økende problemet med forsøpling av havet. Elevene rykket ut med søppelsekker og pågangsmot – og resultatet ble til kunst. Flere titalls søppelsekker med plastsøppel ble samlet inn og mange sterke meninger ble formidlet elevene imellom. Vanligvis ville søppelet blitt riktig sortert, brent eller gjenvunnet, men søppelet til elevene på Stokksund Oppvekstsenter fikk en annen slutt: I samarbeid med Bygda 2.0 er plastsøppel og gjenbruksmaterialer omskapt til en kunstinstallasjon. 

Hustype medium

Totalt 103 m2 areal

3-roms bolig 65 m2 klimatisert BRA og 38 m2 halvklimatisert bygg. Totalt 103 m2 areal. Inneholder 1 bad, walking-closet på begge soverom, bod/vaskerom.

4-roms. 94 BRA klimatisert BRA og 48 m2 halvklimatisert bygg. Totalt 142 m2. 1 bad, bod/teknisk rom. Mulighet for ekstra bod/gjesterom/kontor/drivhus.

5-roms finnes tilgjengelig som variant.

Hustype stor

Totalt 142 m2 areal

Hovedvolum på husene kommer i flere ulike størrelser, over 2 eller 3 etasjer. Fleksibiliteten er stor med hensyn til tilleggsarealer. Her er det dine behov som styrer. Et drivhus, garasje, kontor, gjesterom, bod.

Du kan selv velge hvilket hus som passer for deg på den tomten du ønsker.

De nye husene på Bryggekanten

Ønsker du mer informasjon?

Arkitekturen kombinerer private og felles soner i et urbant format. På sjøsiden har boligene private arealer mot havet, mens nivået nedenfor er åpent for alle.

Mellom gatetunet og husene tilrettelegges parseller med grønne gårdsrom i le for vær og vind. Halvklimatiserte rom i forlengelsen av parsellene gir fleksible bruksarealer og skaper overgangssoner mellom ute- og innemiljøene.

Boligene har en kompakt og arealeffektiv planløsning som gir redusert ressursbruk. Størrelsen på det oppvarmede bruksarealet kompenseres med arkitektoniske kvaliteter i bygget som økt takhøyde, materialvalg, mye dagslys og fin utsikt, samt fleksible halvklimatiserte soner.

Boenhetene er energieffektive og med minimale vedlikeholdsutgifter. Arealeffektive løsninger med inndeling
av oppvarmet og halvklimatiserte soner gir også redusert energibruk.

 

Materialvalg er gjort med fokus på kvalitet, variasjon, bærekraft, robusthet og rimelige løsninger. Husene har enkle takplater på både tak og fasader som gir robusthet og lang levetid. I mellombyggene gjenbrukes grønt glass som tidligere var rekkverk på det gamle kommunehuset i Trondheim.

Det 40 år gamle kommunale bygget i Holtermannsveien 1 i Trondheim hadde balkongfasader av grønt, tykt glass.

Nå får glasset nytt liv i de nybygde husene i Bygdekanten.

På Stokkøyas vestside mot Linesøya er landsbyen Bygda 2.0 for alvor i ferd med å vokse fram. Og det grønne gjenbruksglasset finner du spor av mange steder. Nytt av i år er at de første fire husene i Bygdekanten står klare til innflytting. I de nye husene er det grønne glasset benyttet i vinterhager og trappeløp, og på to av husene har fasadene mot sør fått et grønt skjær. 

Demontert for å leve videre 

I 2012 demonterte Entra Eiendom den gamle bygningsmassen som i mange år huset Trondheim kommunes administrasjon, tekniske avdeling og byggesakskontor. De gjorde seg flid med å plukke ned glasset og frakte det til Stokkøya. I stedet for en vanlig riving, demonterte Entra bygningsdeler, og ga store deler av bygget et nytt liv. 

 

Entras filosofi var da som nå at de skal være miljøledende, og de påtok seg derfor denne betydelige ekstrakostnaden. Entra har fortsatt denne prioriteringen, og har nylig mottatt DogAs hederspris for design og arkitektur for det helsirkulære bygget Kristian August gate 13 på Tullinløkka i Oslo

 

Det var den lokale entreprenøren Stjern som i 2015 satte opp Bygdeboksen, som i likhet med Bygdekanten er tegnet av Pir II arkitekter. Glasset fra Holtermannsveien er brukt både i glassfasaden og til en glassboks som huser Stokkøy Bakeri sitt utsalg. Rekkverket på uteområdet mot sjøen er også dekket av dette materialet, og lyset bryter derfor i grønt mot sjøen når det er ruskevær.  Totalt var det 988 plater med 10 mm herdet floatglass som ble plukket ned. 

Nytt liv som busskur

Like ved står et busskur laget av det gjenkjennbare glasset og beskytter passasjerer mot regn og blæst og gir et grønt filter mot omgivelsene. Også busskuret ved Stokkøya strandhotell og Strandbaren er laget på samme måte.

Ni år etter at Holtermannsveien-glasset fant veien til Stokkøya er det fortsatt mer glass igjen på lager.  Nå i vår er det salgsrunde for de neste fire husene i Bygdekanten. De skal etter hvert settes opp, og hvordan arkitektene integrerer glasset i de nye byggene gjenstår å se. Mulighetene er så mange som fantasien og innovasjonen tillater. Men grønt gjenbruksglass er så definitivt del av den grønne omstillingen på Stokkøya.  

bottom of page